Skip to content

Sara

Kiezen voor een mooi haarwerk: een terugblik op ruim tien jaar ervaring met Ugeka

Wat begon als een gewoonte, aan mijn haar pulken en haren uittrekken (trichotillomanie), leidde ertoe dat ik op mijn dertiende te maken kreeg met kaalheid. Als tiener was ik veel bezig met het kopen van petjes en mutsjes. Toen enkele familieleden voorstelden om samen naar een haarwerk te kijken, reageerde ik afwijzend. Jaren later heb ik, op initiatief van een vriendin, toch besloten een eerste haarwerk te kopen.

Inmiddels draag ik al 13 jaar met veel plezier een haarwerk en geeft het me naast rust en zelfvertrouwen ook vrijheid en regie over mijn leven. Na jaren van vragen over mijn haar en mijn pet, kon ik mijn geluk niet op toen ik ondervond dat je met een haarwerk zelf kunt beslissen wanneer en hoe je mensen in vertrouwen neemt over je kaalheid.

Tot op de dag van vandaag herinner ik mij het warme en hartelijke welkom bij mijn eerste bezoek aan haarcentrum Ugeka – ruim twaalf jaar geleden – en de professionele begeleiding van Marieke en haar team. Vanwege mijn aanvankelijke twijfels over het dragen van een haarwerk was hun grote persoonlijke inlevingsvermogen, enthousiasme en enorme deskundigheid voor mij juist toen heel belangrijk.

Ik koop jaarlijks een nieuw haarwerk en iedere keer voelen Marieke en haar team feilloos aan wat mijn persoonlijke haarwensen zijn. Ik loop dan ook elke keer weer vrolijk en stralend bij Ugeka de deur uit. Het onbevangen uitproberen van verschillende haarwerken bij Ugeka kan ik iedereen van harte aanbevelen. Het maakt de uiteindelijke keuze makkelijker en is leuk om te doen. Veel vrienden zijn jaloers, dat ik als brunette, ook andere ‘looks’ kan uitproberen, zoals blond of een stoere boblijn.

Een haarwerk is een kostbaar bezit en daarom had ik eerst veel vragen over de juiste verzorging en blootstelling aan zon en zeewater. Marieke en haar collega’s hebben mij hierbij enorm geholpen en veel tips gegeven. Hierdoor raakte ik al snel vertrouwd met het wassen en verzorgen van mijn haarwerk met de bij Ugeka aangeschafte haarverzorgingsproducten. Daarnaast is het fijn om het soms te laten bijknippen, bijknopen, kleuren, of verzorgen bij het haarcentrum. 

Aanvankelijk dacht ik dat een haarwerk zwaar of warm aan zou voelen. Maar ik was aangenaam verrast hoe snel het went en hoe licht en fijn het aanvoelt, zeker in vergelijking met de petjes en mutsen die ik eerder vaak droeg. Ik ben nu ook minder bezig met mijn hoofd en kaalheid, en maak me geen zorgen meer over buiten in de regen lopen of plotselinge fotomomenten. Het is ook heerlijk om onbekommerd uit te kunnen waaien op het strand. Zoals altijd zijn er ook nadelen, zo is het dragen van een haarwerk bij een hittegolf niet heel aangenaam.

‘Wat als mensen mijn haarwerk opmerken en vragen stellen’? Dat was wel een zorg waar ik in het begin mee rondliep. Mijn ervaring is dat het eigenlijk nooit opvalt, zelfs niet als ik in één week verschillende haarwerken draag. Zo hoor ik vaak dat ik ‘zo’n mooie volle bos haar heb’ en ben ook weleens gevraagd naar mijn kapper. Als ik dan, afhankelijk van het moment, soms schuchter, soms vol zelfvertrouwen, ervoor kies om te vertellen dat ik een haarwerk draag, reageren mensen altijd verwonderd en enthousiast.

In de media wordt soms een beeld geschetst alsof persoonlijke acceptatie van kaalheid niet samen kan gaan met het dragen van een haarwerk. Een paar jaar geleden heb ik besloten om mijn hoofd helemaal kaal te scheren en om soms mijn haarwerk in de kast te laten. Ik herken mij hier dus niet in en heb niet het gevoel dat ik mij ‘verschuil’ achter mijn haarwerk. Het dragen van een haarwerk heeft mij juist geholpen om zelfverzekerder én opener te zijn naar anderen, ook over mijn trichotillomanie. De deskundigheid en enthousiasme van Marieke en haar team waren en zijn hierbij voor mij van onschatbare waarde.